Kawalan Kualiti

Cawangan QC di bawah Bahagian Penyelidikan dan Pembangunan Kualiti Lembaga Lada Malaysia menawarkan perkhidmatan analisis makmal untuk lada keluaran Malaysia sebelum dieksport. Makmal Analisis Pusat di MPB Kuching telah mendapat pengiktirafan antarabangsa melalui skim akreditasi MS ISO/IEC 17025:2017 di dalam skop kimia dan mikrobiologi manakala Makmal Analisis Wilayah di Sibu dan Sarikei di dalam skop kimia sahaja. Ini adalah bertujuan untuk memastikan standard dan keselamatan makanan untuk lada yang dieksport di peringkat anatarabangsa sentiasa dipatuhi.

Peranan Cawangan QC

  • Menyediakan khidmat ujian yang segera, boleh dipercayai serta bertaraf tinggi, mengenai kualiti serta parameter-parameter keselamatan lada dan produk-produk yang berkaitan, kepada industri lada/rempah-ratus;
  • Bekerja secara rapat dengan industri lada/rempah-ratus dalam membangunkan / menambahbaik produk-produk lada/rempah-ratus yang ditambah nilai;
  • Memindahkan pengetahuan dan kepakaran teknikal yang berkaitan kepada industri lada/rempah-ratus agar industri lada lebih berdaya bersaing di pasaran global; dan
  • Penambahbaikan berterusan khidmat teknikal demi kepentingan industri lada/rempah-ratus.
qc1.png

Perkhidmatan analisis yang ditawarkan

Mekanikal (Fizikal)

Merangkumi analisis untuk menggred / memantau sampel lada seperti kelembapan, bendasing, biji ringan, ketumpatan pukal, kulapuk lada, biji hitam bagi lada putih serta saiz serbuk bagi serbuk lada.


Kimia Intrinsik

Analisis bagi bahan kimia semulajadi lada seperti piperine, minyak mudah meruap/minyak pati lada (VO), non-volatile ether extract (NVEE), crude fibre, total ash, acid insoluble ash (AIA) serta profil rasa dan aroma lada.

Mikrobiologi

Analisis bagi menentukan kandungan mikro-organisma tertentu di dalam sampel lada. Ini termasuk analisis seperti Aerobic Plate Count, Yeasts & Molds Count serta Bakteria Kolifom dan Patogen seperti Escherichia coli dan Salmonella spp.

Kimia Ekstrinsik

Analisis bagi bahan kimia yang bukan dihasilkan secara semulajadi oleh lada. Ini merangkumi bahan kimia seperti racun makhluk perosak, logam surih (trace/ultra-trace heavy metal) dan mikotoksin.

Penentuan Negara Asal Tanaman Lada

Analisis pemprofilan untuk menentukan asal-usul negara penanam bagi sesuatu sampel lada.

Aktiviti Cawangan QC


PemegangTaruhAwamnew
StaffMPBnew

Lembaga Lada Malaysia
AddLot 1115, Jalan Utama, 93450, Kuching, Sarawak
Tel +6 082 331811 Fax+6 082 336877
webmaster@mpb.gov.my
 logo ms  KSN  KPK2  sawit  get  timber tembakau  koko IPC doa Links IIM Saraspicelogo

Hubungi Kami

Lembaga Lada Malaysia
Lot 1115, Jalan Utama, 93450, Kuching, Sarawak
Tel       :    +6 082 331811
Fax      :    +6 082 336877
Email  :    info@mpb.gov.my
Hakcipta Terpelihara © 2021 Lembaga Lada Malaysia (MPB)
Pelawat :
Dikemaskini Pada :

Kerajaan dan Lembaga Lada Malaysia tidak akan bertanggungjawab atas kehilangan atau kerosakan yang disebabkan oleh penggunaan maklumat yang diperoleh dari laman web ini. Paparan terbaik menggunakan Google Chrome dan Modzilla Firefox dengan resolusi 1920 x 1080.